Vett och etikett

Under Balen

Bordsvänster, traditionellt Bordsherre, hjälper sin Bordshöger, traditionellt Bordsdam, av och på sin stol genom att dra ut stolen alternativt skjuta in den då denne reser eller sätter sig ned. Om Bordsvänster sätter ned vin- eller snapsglaset före Bordshöger anses detta oartigt.

Spontanskålar samt tempon skall undvikas under kvällen, tid för sång och skål kommer att skötas av sång och toast.

Om väska medtages skall denna inte befinna sig på bordet under middagen, utan i knäet eller hängandes på stolen. Besticken tages enligt regel att man börjar utifrån och går inåt. Glasen tages från höger till vänster.

Det anses mycket oartigt att lämna bordet under balen, men då detta inte kan undvikas så bör det ske så diskret att övriga gäster inte störs. Man skall vänta tills eventuella tal eller dylikt är över innan man går in i salen igen, för att detta ska ske lika diskret som utgången.

Rökpaus sker efter sittningens slut.

Hur skålar man?

Skåla inte vråla!

Bordshöger (tidigare bordsdam):

På finsittning skålar du genom att, om du är bordshöger, först lyfta ditt glas med höger hand och vända dig till vänster mot din bordsvänster. Lyft glaset i en skål, men utan att glasen nuddar varandra! Sedan till höger mot din granne där och lyfter glaset. Efter detta lyfter du glaset mot den som sitter framför dig, sänker det igen och tar en sip. Därefter gör du samma sak igen fast omvänt: mitt emot, höger, vänster. Nu har du utfört en skål.

Bordsvänster (tidigare bordsherre):

På finsittning skålar du genom att, om du är bordsvänster, först lyfta ditt glas med vänster hand och vända dig till höger mot din bordshöger. Lyft glaset i en skål, men utan att glasen nuddar varandra! Sedan till höger mot din granne där och lyfter glaset. Efter detta lyfter du glaset mot den som sitter framför dig, sänker det igen och tar en sip. Därefter samma sak fast åt andra hållet: rakt fram, vänster, höger.

OBS!

Det som gör det klurigt för bordsvänster och bordshöger är att denne alltid skall ha en ”öppen famn” mot den hen skålar med. Det vill säga att hen måste byta hand mellan höger och vänster så att hen håller glaset i den hand som är längst bort från den han skålar med.

Känns det fortfarande rörigt? Bara lugn! Det brukar lösa sig på plats hur ni skall gå till väga, och gör det inte det så har ni ett givet samtalsämne!
Klädkod

Almänna regler

Har deltagaren långt hår bör detta sättas upp. Det får gärna göras med någon uppsättning som kan inkludera ett fint hårsmycke, en fin kam eller liknande. Allt hår behöver inte vara helt uppe, så vill man lämna någon lock är det tillåtet. Kortare hår bör vara välskött och vårdat.

Behöver man medta sig en väska ska denna vara liten och prydlig. Den får ej placeras på bordet under måltiden utan bör helst hållas i knät eller hängas på stolen.

Något som kan vara kul för alla deltagare att ha på sig under kvällen är UTN-mössan.

Även ordensband kan alla deltagare ha på sig.

Läs mer